Om choklad

Sedan 1800-talet räknas belgisk choklad som världens bästa. Belgisk choklad måste innehålla en hög halt kakaosmör och ha högsta kvalité på sockret. Bönorna rostas och finmals efter eget recept och odlingarna övervakas av egen personal på plats. Forasterobönan heter bönan som har drygt 80% av världsmarknaden. Den är mycket tålig och ger en hög avkastning.

Kakaobönan innehåller: 50% fett , 20-25% kolhydrater,15-20% protein, 1,5% teobromin, 5% vatten, 3,5% mineraler och vitaminer, som t.ex. kalcium, järn, fluor, magnesium, kalium, natrium, fosfor, A-vitamin, tiamin, riboflavin och niacin.

Choklad innehåller en mycket liten mängd koffein. Det huvudsakliga stimulerande ämnet är teobromin och innehåller också samma typ av antioxidanter som finns i rött vin. Antioxidanterna kan minska risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. I choklad finns också serotonin som ska ha samma goda inverkan på humöret som solljus.

Mörk choklad
Mörk choklad är en chokladsort som måste innehålla minst 35 % kakaomassa, socker och kakaosmör (Dala Choklad jobbar med 62 respektive 70%). Mörk choklad i rimliga mängder sägs kunna minska risken för hjärt och kärl-sjukdomar.

Vit choklad
Vit choklad tillverkas av kakaosmör, socker och mjölkpulver och innehåller inget kakaopulver. Färgen är gräddvit.

Ljus choklad/Mjölkchoklad
Innehåller minst 30 % kakao. Mjölkchoklad innehåller mjölkpulver. Dala Choklads ljusa choklad har en kakaohalt på ca 34%.

Ekologisk choklad
Vill Ni beställa ekologisk choklad, kontakta oss.

Innehållsdeklaration - Choklad

Råvarorna är de bästa tänkbara och valts med stor omsorg.
Chokladråvaran kommer från Belgien och håller en mycket hög kvalitet.
Vanligast är mörk choklad som består av ca 62 eller 70 % ren kakao, men vi använder även mjölk och vit choklad.

Mörk choklad
Kakaomassa
Socker
Kakaosmör
Äkta vanilj
Emulgator: sojalecitin
Kakaohalt: minst 62%.
Kan innehålla spår av lactos och mjölkprotein.

Ljus choklad
Kakaomassa
Socker
Mjölkpulver
Kakaosmör
Emulgator: sojalecitin
Kakaohalt: minst 33,5%.
Äkta vanilj

Choklad - Förvaring

Chokladen bör förvaras torrt och svalt mellan 10 och 18 grader.
Hållbarheten för mörk choklad är ca 12 månader medans den ljusa
chokladen har en hållbarhet på ca 6 månader.

 

Vi använder oss av cookies. Du godkänner användningen av kakor genom att klicka acceptera eller genom att fortsätta använda våra tjänster.

Läs mer om kakor

Acceptera